Pagina's

30.11.12

Monday Mission: De Chinezen (Belated Edition)

Serveerster in Wing Wah, Kantonees restaurant in Katendrecht

Ze kwamen in 1911 aan in de havens van Katendrecht, Rotterdam: de Chinezen. Ze werkten als goedkope arbeidskrachten op Nederlandse schepen. Wanneer een Chinees op een schip begon te werken, kon hij rekenen op kost en inwoning in boarding houses, beheerd door rijke Chinezen. Deze Chinezen, shipping masters, konden bepalen wie er op de schepen mochten komen werken. Zo onstond een van de eerste Nederlandse China Towns, temidden van hoerenhuizen en zeemanskroegen. De Chinese gemeenschap in Katendrecht zou uiteindelijk uitgroeien tot de grootste van Europa, voor de oorlog.

Nu, na de oorlog, is er welgeteld 1 Chinees restaurant te vinden in Katendrecht. Het restaurant ligt er een beetje troosteloos bij. Niks geen levendige volksbuurt met hoeren en ruige havenarbeiders. De huizen in de Atjehstraat, waar het restaurant ligt, zijn lichtelijk verpauperd. Maar een bakfiets in de straat verraadt de komst van de yuppen naar Katendrecht.

Als je nu op zoek bent naar Chinezen, of in elk geval Chinees eten, moet je in het centrum zijn. En dan het liefst op de Kruiskade.

Interessant? Lees het artikel dat in 1996 in de Groene Amsterdammer stond over de Chinezen in Katendrecht.

No comments:

Post a Comment